Téma: Bleší cirkus
8.11.2014     zavřít

Pánbůh pomáhej a chraň, před hymnami…

Karlovy ostrovy, články, fejetony, Bleší cirkus.

Tak policie ČR bude mít svojí hymnu pro významné příležitosti. První verze hymny je už na světě. A naprosto přesně zapadá do současné podoby a stavu naší krásné malé zemičky. Sami policisté se děsí a bouří, normální člověk se jim nediví, protože může smíchy spadnout ze židle.
Těžko říci, kde se stala chyba. Jestli v popisu zadání, nebo soudnosti tvůrců, nebo někde na půl cesty při vzájemné komunikaci. Poněkud zvláštním paradoxem je srovnání s podobným dílem, z dob reálného socialismu. Je zvláštní, že bolševik to koncipoval do tehdy současného, rádoby moderního stylu hudby, ve snaze držet krok s dobou. Dnešní skladatelé naopak šáhli po retro verzi z padesátých let. Hm, co si má člověk myslet. Raději ani nedomýšlet… Byla by docela zajímavá anketa, která verze je lepší.
Do této ankety by bylo možné zařadit ještě, řekněme verzi z lidové tvorby. Jak známo v každé lidské profesi jsou lidé inteligentní, rozumní a lidé s citem pro věc. Na druhou stranu se v dané profesi najdou také lidé neinteligentní, nerozumní a lidé, kteří si musí masírovat své ego. A pokud píšu, v každé lidské profesi, tak policii z toho nelze vyjmout. O tom je právě song Morčat na útěku. Policejního prezidenta by také jistě nenadchnul, jako varianta policejní hymny…
Pokud se chcete zúčastnit mé soukromé ankety, o nejvtipnější text policejní hymny, tak můžete zde. Některé hymny jsou hezké a povedené. Většinou jsou to hymny národní - státní. Tam se občas vyskytne také nějaké malé faux pas, většinou při reprodukci. Člověk by měl zvážit, zda je větší faux pas jestli zpívat, či nezpívat, když má hendikep v hudebním nadání, eventuelně si není stoprocentně jistý textem, který je v daném národě považován velmi významný.
Zde je podobná situace ve filmové parodii. Pouze publikum nejeví tolik oddanosti:
Mám pocit, že skladatelé, kteří tvoří hymny a „zpěváci“, kteří hymny pějí, nás v budoucnu ještě dobře pobaví.
Karel Jíra
přečteno: 4705     příspěvků: 0
diskuze
copyright  ©  Karel Jíra 2014Google+