strana:  1 2 3 4 5  >>
seřadit od:  vzestupně  sestupně

Nejčtenější články

Karlovy ostrovy, články a fejetony.

Dva tisíce slov po 47 letech 7.6.2015     přečteno: 6943     příspěvky: 0
Včera jsem se dočetl, že zemřel Ludvík Vaculík, český publicista, který psal prózu, fejetony a známý se stal zejména svým „kontrarevolučním“ manifestem Dva tisíce slov z roku 1968. Pana Vaculíka jsem neznal a vlastně jsem nečetl žádné jeho literární dílo, kromě Dvou tisíc slov. Tento manifest, jehož vznik je posazen do Pražského jara, jsem poprvé četl někdy v 18 letech, na přelomu let 1988 - 89 v samizdatové podobě.
Můj život s kočkama - díl druhý: Smutek a naděje 24.4.2014 - aktualizováno: 12.5.2014     přečteno: 6720     příspěvky: 0
Tak nám ten společný život, vyplněný kočičím přátelstvím, příjemně společně utíkal téměř šestnáct let… Ale život je občas sviňa a tak nás letos v únoru naše milá Čiminka téměř v 16 letech opustila. Krásná velká černá kočka s bílejma fouskama, miniaturní bílou náprsenkou, asi z 15 bílých chloupků a velkým srdcem, kde byla spousta kočičí lásky pro mě a pro její sestru Damušku.
Můj život s kočkama - díl pátý: Myšilov, aneb kočičí sport 14.8.2014     přečteno: 6259     příspěvky: 0
Djamilka a Damuška si na sebe velmi dobře zvykly. Ze začátku byla sice trochu znát oboustranná nedůvěra a Damuška nějakou dobu dávala Djamilce najevo, kdo je „paní domácí“, ale hrany se naštěstí poměrně rychle obrousily. Přispělo k tomu i každodenní chození na zahradu, kde se obě holky věnují svému oblíbenému kočičímu sportu – myšilovu.
Můj život s kočkama - díl třetí: Djamilka 24.4.2014 - aktualizováno: 12.5.2014     přečteno: 6234     příspěvky: 0
Člověk má nějakou představu, že udělá hezký domov nové kočičce a vše pojede jak po drátkách. Jenomže věci a život sám, bývají mnohem složitější. Bylo to docela zvláštní. Djamilka byla ještě v proutěné přepravce asi půl metru od Damušky. Holky na sebe jen dlouze koukaly bez jediného zasyčení. Djamilka potom velmi plaše zalezla v podkroví pod postel, kde vydržela víc jak den.
Můj život s kočkama - díl čtvrtý: Kočičí starosti 14.8.2014     přečteno: 6116     příspěvky: 0
Ke konci dubna jsme oslavily kočičí narozeniny. Damušce bylo krásných šestnáct let. U Djamilky nevíme datum narození a tak přijala stejné datum narození a oslavila své dvanácté výročí narození. Třetí miska s „kočím dortem“, byla symbolicky určená pro Čiminku, která svůj díl kočičí dobroty přenechala oběma kočičím holkám. Samozřejmě jsem u toho uronil nejednu slzu…
Čtyři jezdci 5.8.2014     přečteno: 6096     příspěvky: 2
Nedávno jsem četl jakýsi článek, ve kterém se psalo o čtyřech jezdcích globálního bankovnictví. Po pravdě řečeno mě to moc nezaujalo a ani jsem to nedočetl do konce. Ne kvůli obsahu, ale na toto téma je napsáno nepřeberné kvantum článků a člověka to už nebaví číst, protože v tom musí denně žít a pokud není zaslepený a otupělý, konzumem opotřebovaný, tak prostě vidí realitu a její současné, i nadcházející důsledky. A pak, prostě nemám potřebu tím dál ještě týrat vlastní mysl.
Můj život s kočkama - díl první: Čiminka a Damuška 24.4.2014 - aktualizováno: 12.5.2014     přečteno: 5770     příspěvky: 0
Černé kočky jsou mým druhým a vlastně teď možná spíš životem prvním. Když jsme se před 16 lety s manželkou rozhodovali, které ze dvou koťat si vezmeme, tak během okamžiku jsme usoudili, že obě, aby jim nebylo smutno. Byly to sestry, krásně černé se žlutýma očima a dostaly jména Čiminka a Damuška. Po pár letech jsme se s manželkou rozešli a ty dvě černé kočky se mnou prošli víc, jak třetinu mého života.
Vánoce 2022 v běžné české rodině, aneb povánočně vánoční sci-fi povídka… 5.1.2015     přečteno: 5689     příspěvky: 2
Pokrok a evoluci nelze zastavit. Natož v Evropské unii. Oslavy Vánoc a vánoční zvyky se během doby také vyvíjí a prochází (r)evolučními změnami. No a právě přichází trochu hektičtější doba, která vývoj a vůbec celé prožívání vánočních svátků opět trochu zmodernizuje, přizpůsobí aktuálním požadavkům a potřebám současné doby.
Prd - skrytá hrozba civilizace 3.9.2014     přečteno: 5547     příspěvky: 3
Nedávno jsem četl na lidovkách článek: „Emisní“ krávy potřebují dietu. Vědci zjišťují, jak omezit jejich plynatost. Zkráceně řečeno, krávy prostě moc prdí a říhají, čímž produkují metan, který je skleníkovým plynem, jenž ohrožuje klima. A vědci vymýšlí způsob, jak upravit milým kravičkám trávení, aby tolik neprděly a neříhaly.
Pochodem chod, směrem na východ… 19.2.2015     přečteno: 5520     příspěvky: 5
Byl, nebyl kotel v Ukrajině v městě Debalcevo. Byl, nebo nebyl? Říká se, že propaganda je sestrou války. A během války je propaganda většinou šířena z obou stran konfliktu. Občas se ukáže, že jedna strana má přeci jenom k pravdě blíž. A tak se i stalo.
Vánoční ucho jehly 24.12.2014     přečteno: 5494     příspěvky: 2
Tak nám opět po roce, ostatně jako vždy, touto dobou přišli Vánoce. Svátky pokoje a míru spojené s nějakým, většinou toužebně očekávaným volnem a možná i nějakým vnitřním rozjímáním. Tento rok jsem si nějak povšiml, že opět ubylo marketingového šílenství, které se snaží vnutit lidem vánoční představy štěstí.
Třináct mouder pro život v dnešní době 24.6.2014     přečteno: 5386     příspěvky: 0
Možná máte někdy pocit, že dnešní době nerozumíte, že to co se děje nějak odporuje logice selského rozumu. Je pravděpodobné, že velké množství lidí, zažije během svého života tento pocit, pokud se snaží uplatnit na dění okolo sebe rozum, který nazýváme „selským“. Tedy pokud ho mají, měli, nebo na něj posléze nerezignovali… Vybral jsem 13 různých citátů, které mohou pomoci k pochopení…
strana:  1 2 3 4 5  >>
seřadit od:  vzestupně  sestupně
copyright  ©  Karel Jíra 2014Google+