strana:  1 2 3 4 5  >>
seřadit od:  vzestupně  sestupně

Nejčtenější články

Karlovy ostrovy, články a fejetony.

Proč? Abychom zachránili civilizaci… 27.8.2014 - aktualizováno: 31.8.2014     přečteno: 4750     příspěvky: 0
Karl Marx prý opsal výstižný citát od George Wilhelma Friedricha Hegela: „Dějiny se opakují dvakrát: Poprvé jako tragédie, podruhé jako fraška.“ Pokud by jsme to vzali do důsledku, tak první drama se odehrálo někde ve starých babylonských bájích, když Kain zabil Ábela. Od té doby se odehrává stále se opakující fraška.
Uloupené Vánoce 10.1.2014     přečteno: 4764     příspěvky: 2
Tak jsme opět „přežili“ Vánoce a jsme v novém roce. Dovolím si takové malé povánoční zamyšlení nad dny nedávných svátků vánočních. Traduje se, že vánoční svátky jsou dobou pokoje, míru a rozjímání, kdy si připomínáme příchod spasitele v postavě Ježíše Krista na náš svět… Položme si otázku, jestli tomu tak v posledních desetiletích opravdu bylo.
Ztraceni v horečce středeční noci 4.10.2014     přečteno: 4770     příspěvky: 3
Silná horečka občas dokáže vyprodukovat zvláštní momenty a prapodivné situace. Přijel jsem domů od lékaře s diagnózou počínajícího zápalu plic. Vzal jsem si antibiotika, lehl si a po probdělé noci jsem konečně nějaký čas prospal. Vzbudil jsem se navečer, cítíce, jak se mi přitížilo. Dýchalo se mi těžko a na čele jsem si mohl ohřát hrnek s čajem.
Ozvěny novinářského svědomí 8.11.2014     přečteno: 4796     příspěvky: 2
Občas se stane, že se v některých lidech ozve jejich vlastní svědomí. Zcela výjimečně se stane, že je takovým člověkem novinář. V tomto případě se to zřejmě přihodilo jednomu německému novináři. Udo Ulfkotte již zřejmě dospěl k názoru, že kromě obelhávání veřejnosti prostřednictvím veřejných médií, je možná ještě horší lhát sám sobě.
Doba klíčková a omalovánková 7.6.2015     přečteno: 4824     příspěvky: 1
Lidstvo prochází různými etapami vývoje. Některé období je výrazné více, jiné méně. Doba, která je poznamenána nějakou specifickou lidskou činností si pak nese název, který v sobě odráží činnost člověka v tomto civilizačním vývoji. Tak jsme si v minulosti prošli dobou kamennou, kdy lidé přišli na to, že když mydlí klackem někoho po hlavě, tak je to účinnější, pokud je na druhém konci přivázaný kus šutru.
Populistický politik aneb (ne?)přítel pracujícího lidu 26.4.2016     přečteno: 4841     příspěvky: 0
Když dnešní korporátně svobodná média používají výraz "populistický politik", tak to začíná znít prakticky stejně, jako když státní nesvobodná média, před rokem 1989 používala výraz "nepřítel pracujícího lidu".
Objevujeme nové převratné technologie, nebo pouze ty zapomenuté? 2.3.2014     přečteno: 4858     příspěvky: 0
Nedávno byla zveřejněna z oboru techniky velmi zajímavá a pozoruhodná zpráva: Vědci z Tokijské university vytvořili zařízení, kde se uvnitř zvukotěsného prostoru pomocí ultrazvuku, který se šíří z reproduktorů umístěných do kříže naproti sobě, daří udržet malé lehké předměty ve vzduchu a navíc se mohou trojrozměrně pohybovat. Tato metoda levitace pomocí ultrazvuku, je založená na poměrně jednoduchých základních fyzikálních principech zvukových vln.
Vánoční hvězdy 3.12.2013     přečteno: 4869     příspěvky: 0
Vánoční obloha nám možná připraví velmi zajímavé překvapení, které bude do velké míry vskutku vánoční a velmi symbolické pro tuto dobu. Bělorusko-ruská dvojice astronomů V. Nevski a A. Novičonok objevili 21. 9. 2012 novou kometu, teleskopem poblíž Kislovodsku. Teleskop je součástí mezinárodní vědecké optické sítě ISON.
Má příroda smysl pro humor, nebo pro tradice? 31.3.2015     přečteno: 4875     příspěvky: 3
Dnes ráno jsem se probudil, podíval se z okna a spadla mi čelist. Venku bylo jak uprostřed prosince, za starých, normálních časů. Několik centimetrů sněhu a bílá vánice. Sedím v autě, jedu na služební cestu a říkám si v duchu: Má ta příroda nějaký rozum?
Jak jsem mohl získat Darwinovu cenu 2.6.2015     přečteno: 4881     příspěvky: 0
Život vám někdy připraví poněkud zvláštní situace, které by nevymyslel ani ten nejtalentovanější režisér, scénárista, nebo spisovatel. Pokud máte dostatek smůly, tak v nich hrajete hlavní roli. V podstatě nikdy nemáte tušení, že dostanete hlavní roli v tragikomedii, kterou pro vás osud ve vašem životě připraví.
Věřte nevěřte médiím (mysteriózní mediální seriál) 5.4.2015     přečteno: 4930     příspěvky: 0
Někteří z vás si ještě na televizní seriál Věřte nevěřte pamatují. Pustili vám pět příběhů a na konci jste se dozvěděli, které jsou pravdivé a které jsou fikcí. Je to s podivem, ale tento seriál vlastně vůbec nikdy neskončil. Běží dodnes. A běží navíc prakticky ve všech médiích a to každý, každičký den, prakticky nepřetržitě…
Nedávejte psům, co je svaté. Neházejte perly před svině, neboť… 6.2.2016     přečteno: 4932     příspěvky: 0
Evropa má pravděpodobně v plánu stát se duhovou multikulturní velmocí, velmocí lidských práv a svobod, skvělým to místem pro život… Myšlenka krásná a vznešená. Kolik takových idejí se lidstvo již pokusilo realizovat? Kolik lidských životů už sociální experimenty stály? Asi už to nikdo nikdy nespočítá.
strana:  1 2 3 4 5  >>
seřadit od:  vzestupně  sestupně
copyright  ©  Karel Jíra 2014Google+