Téma: Hvězdný prach
3.12.2013     zavřít

Vánoční hvězdy

Karlovy ostrovy, články, fejetony, Hvězdný prach.

Vánoční obloha nám možná připraví velmi zajímavé překvapení, které bude do velké míry vskutku vánoční a velmi symbolické pro tuto dobu. Bělorusko-ruská dvojice astronomů V. Nevski a A. Novičonok objevili 21. 9. 2012 novou kometu, teleskopem poblíž Kislovodsku. Teleskop je součástí mezinárodní vědecké optické sítě ISON (International Scientific Optical Network). Kometa dostala zřejmě z téhož důvodu název Ison (C/2012 S1). Vlasatice byla pozorovatelná již koncem října a během listopadu. Přísluním prošla kometa 28. listopadu, ve velmi těsné vzdálenosti, něco přes milion kilometrů od povrchu Slunce. Pokud jádro komety přežije blízký průlet okolo Slunce, tak by měla být vidět právě v období vánoc na ranní obloze, před východem slunce. Někteří vědci předpovídají velkou jasnost komety, která by údajně měla dosáhnout, nebo dokonce překročit jasnost měsíce v úplňku. Jiní vědci naopak tvrdí, že jasnost komety bude velmi malá a není zdaleka jisté, zda se během průletu okolo Slunce nerozpadne.
Tato kometa vzbudila na internetu vášnivé debaty. Už jen název v kontextu doby viditelnosti, tj. o vánočních svátcích je do velké míry symbolický. Pokud název rozdělíme na I son, tak volný překlad z angličtiny je: Já syn. Na internetu se objevuje mnoho úvah o duchovním významu této komety pro dnešní dobu. Na některých stránkách, nesouvisejících samozřejmě s dnešní vědou, dokonce nalezneme názory, že se jedná o pověstnou planetu Nibiru, nebo dokonce vesmírnou loď mimozemšťanů. K tomu přispěla i nedávná fotografie z Hubbleho teleskopu, na které je vidět symetrický tvar tří těles, připomínající roztažené paže, okolo centrálního objektu. Vědci tuto skutečnost vysvětlují časovým snímkováním teleskopu, který se pohybuje a vložením všech snímků do jednoho pozadí. Tuto symboliku, stejně jako název komety, zřejmě vytvořila technická náhoda a souhra okolností.
Ison není jedinou kometou, která okolo naší Země proletí. Na podzim letošního roku lovec komet Tery Lovejoy objevil kometu C/2013 R1 (Lovejoy). Tato nově objevená kometa Lovejoy bude nejblíže Zemi ve stejné době jako Ison, navíc by měli být viditelné v poměrně těsné blízkosti. K této dvojici komet se v listopadu připojila třetí periodická Enckeova kometa označovaná jako 2P/Encke, která se ke Slunci vrací jednou za 3,3 roku. Aby toho nebylo málo, tak se nám v říjnu objevila ještě čtvrtá, kometa C2012/X1 (Linear), objevená v prosinci 2012, s dobou oběhu okolo Slunce 1913 let. Tato kometa by měla být pozorovatelná na ranní obloze až do dubna příštího roku.
Do pětice letošních vesmírných událostí, také přichází magnetické přepólování Slunce. K tomuto jevu dochází každých 11 let, když sluneční cyklus dosáhne vrcholu. Tato událost na naší životadárné hvězdě může na Zemi způsobit například silnější polární záři. Ta může být výjimečně viditelná i v našich zeměpisných končinách. Proces magnetického přepólování Slunce, který právě probíhá, by měl být podle vědců dovršen právě do konce roku. Uvidíme, co nám naše sluneční soustava a pozemská příroda přichystá za vánoční nebeskou scénu. Zda bude jasná noční mrazivá obloha, plná jasných vánočních hvězd, s nádechem romantického mrazivého tajemna, což by mohlo být příjemnou inspirací k vánočnímu rozjímání, přemýšlení a hledání mnohdy již zapomenutých ideálů a hodnot, které si právě o vánocích připomínáme.
Karel Jíra
přečteno: 4872     příspěvků: 0
diskuze
copyright  ©  Karel Jíra 2014