Téma: Na předměstí pekla
5.4.2015     zavřít

Věřte nevěřte médiím (mysteriózní mediální seriál)

Karlovy ostrovy, články, fejetony, Na předměstí pekla.

Někteří z vás si ještě na televizní seriál Věřte nevěřte pamatují. Pustili vám pět příběhů a na konci jste se dozvěděli, které jsou pravdivé a které jsou fikcí. Je to s podivem, ale tento seriál vlastně vůbec nikdy neskončil. Běží dodnes. A běží navíc prakticky ve všech médiích a to každý, každičký den, prakticky nepřetržitě… Akorát s tím rozdílem, že vám hned na začátku říkají co je pravda a co je lež, v podobě propagandy. Režisér vás už nechce trápit přemýšlením, nechce, abyste si přidělávali práci s vlastním úsudkem. Režisér to s vámi myslí dobře, chce vám ušetřit zřejmě váš čas pro věci důležitější. Režisér vám rovnou řekne, na co koukat máte a na co koukat nemáte…
Pojďme si to vyzkoušet po staru. Jen tak pro radost, pro bystření vlastního úsudku, pro vlastní zvídavost. Tedy s tím rozdílem, že vám zde pro změnu komentář s vysvětlením, co je a co není pravda, nebo propaganda, nikdo nedá. Prostě budete muset přemýšlet.
Hranice mezi pravdou a propagandou je často neviditelná. Karlovy ostrovy uvádí: Věřte, nevěřte mediím. Dokážete odlišit pravdu od propagandy? Vyzkoušejte si to! Podívejte se na pět následujících příběhů a vyzkoušejte si svůj úsudek. Uhádnete, které z příběhů napsala propaganda a které přinesl sám život?
Závěrečná zpráva - Operace Pouštní bouře:
Cíl Bin Ladin:
Krym. Cesta do vlasti:
(pokud odkaz nebude fungovat, tak zkuste hledat na You Tube - aktuálně třeba zde, nebo na ulozto.cz. Přitom si můžete položit otázku, proč je tento dokument soustavně mazán...)
Vteřiny před katastrofou - 11. září:
Uloupené Kosovo:
Přeji šťastný, nerušený a ničím neovlivněný úsudek. Váš vlastní. Protože osud je výsledkem příčin a důsledků našeho jednání, o kterých si rozhodujeme sami. A slabostí osudu je naše síla. Vlastní úsudek, svobodné myšlení a přirozená intuice je dobrý základ. Ale musíte to najít. Pak to, co máte v sobě, vás zachrání, když to vytvoříte sami ze sebe. Jestliže to v sobě nemáte, pak vás to, co v sobě nemáte, zahubí.
PS: Soudružka Němcová se asi dívat nebude. Prý teď o bezesných nocích studuje nějaké seznamy.
Karel Jíra
přečteno: 4945     příspěvků: 0
diskuze
copyright  ©  Karel Jíra 2014