strana:  1 2 3 4 5  >>
seřadit od:  nejnovějších  nejstarších

Všechny články

Karlovy ostrovy, články a fejetony.

Můj život s kočkama - díl třináctý: Duše kočičí... 9.11.2014     přečteno: 4606     příspěvky: 0
Už jako malý kluk jsem si uvědomoval, že psi a kočky v mém okolí mají svojí jedinečnou osobnost a povahu. Když jsem se potkal se svojí vlastní duší, tak jsem si uvědomil, že tuto jiskru života má v sobě každá živá bytost. U lidí je to trochu usnadněné lidskou řečí. Na druhou stranu tím trochu přehlížíme jiný způsob komunikace mezi námi, lidmi.
Můj život s kočkama - díl dvanáctý: Mají zvířata duši? 9.11.2014     přečteno: 4552     příspěvky: 0
Mají zvířata duši? To je otázka, která asi napadla nejednoho, nad životem hloubajícího člověka. Většinou o tom přemýšlí lidé, kteří na existenci duše věří, lidé, kteří o existenci duše ví a lidé, kteří mají své čtyřnohé kamarády. A právě při zkoumání této otázky narazíte na pevná a nesmlouvavá náboženská dogmata, ve kterých není možné v tomto směru srovnávat zvíře s člověkem.
Můj život s kočkama - díl jedenáctý: Esence jménem duše 9.11.2014     přečteno: 4643     příspěvky: 0
Duše. Co je to vlastně duše? A existuje vůbec? Asi není člověka, schopného samostatného myšlení, kterého by alespoň jednou během života, tato otázka nevedla k zamyšlení. Zamyšlení nad touto otázkou může být různé hloubky a s různými výsledky. Většina materialistů zřejmě existenci duše a čehokoliv nehmotného, spojeného s vědomím odmítne...
Ozvěny novinářského svědomí 8.11.2014     přečteno: 4796     příspěvky: 2
Občas se stane, že se v některých lidech ozve jejich vlastní svědomí. Zcela výjimečně se stane, že je takovým člověkem novinář. V tomto případě se to zřejmě přihodilo jednomu německému novináři. Udo Ulfkotte již zřejmě dospěl k názoru, že kromě obelhávání veřejnosti prostřednictvím veřejných médií, je možná ještě horší lhát sám sobě.
Pánbůh pomáhej a chraň, před hymnami… 8.11.2014     přečteno: 4705     příspěvky: 0
Tak policie ČR bude mít svojí hymnu pro významné příležitosti. První verze hymny je už na světě. A naprosto přesně zapadá do současné podoby a stavu naší krásné malé zemičky. Sami policisté se děsí a bouří, normální člověk se jim nediví, protože může smíchy spadnout ze židle.
PUSSY pravdoláskařské 7.11.2014     přečteno: 5061     příspěvky: 2
Jak se ukázalo, tak jedno blbé slovo, může zapůsobit téměř obdobně jako hurikán Katrina. Inu není slovo jako slovo. Nebo spíše není význam, jako význam, daného slova. A pokud nějaké slovo má pevně daný význam, jako například klasické lejno, tak pro změnu není člověk, jako člověk, který ho pronese.
Neviditelnost - moderní trend dnešní doby 25.10.2014     přečteno: 4697     příspěvky: 0
Přání být neviditelný je staré skoro jako lidstvo samé. Každý z vás si jistě vybaví nějakou tu pohádku, nebo starobylou legendu, v níž se neviditelnost vyskytuje a hraje svojí důležitou úlohu v daném příběhu. V dnešní době se často píše o tom, jak celé vědecké týmy pracují na úkolu vymyslet a posléze zrealizovat myšlenku neviditelnosti...
Můj život s kočkama - díl desátý: Kočičí děti 6.10.2014     přečteno: 4691     příspěvky: 0
Dvě černá koťata, Čiminka a Damuška, změnila náš dosavadní život. V okamžiku, kdy jsme se s Kamilou rozhodli a bylo to rozhodnutí rychlé a spontánní, že u nás zůstanou obě dvě a zároveň, prakticky ve stejný moment dostaly obě dvě i svá jména, tak nám byla na oplátku vyjádřena okamžitá a téměř bezmezná kočičí důvěra. Ta malá kočičí stvoření, někde uvnitř ihned poznala...
Ztraceni v horečce středeční noci 4.10.2014     přečteno: 4769     příspěvky: 3
Silná horečka občas dokáže vyprodukovat zvláštní momenty a prapodivné situace. Přijel jsem domů od lékaře s diagnózou počínajícího zápalu plic. Vzal jsem si antibiotika, lehl si a po probdělé noci jsem konečně nějaký čas prospal. Vzbudil jsem se navečer, cítíce, jak se mi přitížilo. Dýchalo se mi těžko a na čele jsem si mohl ohřát hrnek s čajem.
Jak prevence ve zdravotnictví, může až k volnému pádu vésti… 4.10.2014     přečteno: 4572     příspěvky: 0
Po relativně velmi dlouhé době jsem onemocněl jakousi ošklivou chřipkou, která se, závidějíc evidentně své zkušenější a krutější sestře ebole, přetransformovala do počínajícího zápalu plic. Člověk si to prostě jednou za čas užene a nějak z vlastního přičinění vyslouží a poté se snaží co nejlépe a nejšetrněji vrátit do původního stavu.
Můj život s kočkama - díl nultý: Číst, či nečíst? 14.9.2014     přečteno: 4524     příspěvky: 1
Říká se, že čas jsou peníze… V dnešním světě ovládaném ekonomikou, jsme tímto názorem do velké míry ovládáni. Ale čas je především měrnou jednotkou délky našeho života. A o čem je náš život? Naše bytí na tomto světě si můžeme představit jako cívku s vlascem, ze které stále odmotáváme onu průsvitnou šňůru, která se táhne během času za naším životem.
Můj život s kočkama - díl devátý: Začátek příběhu 14.9.2014     přečteno: 4590     příspěvky: 0
Celý náš kočičí a vlastně ne jenom kočičí příběh, začal v jednom školním bytě v Praze. Tehdy jsme zde s mojí ženou Kamilou bydleli již nějaký ten pátek. V té době jsme oba ve škole pracovali. Kamila dopoledne prodávala ve školní prodejně a já pracoval jako školník a topič. Vlastně jsem vzal tenkrát tuhle práci právě kvůli možnosti bydlení. Byla to taková zvláštní doba.
strana:  1 2 3 4 5  >>
seřadit od:  nejnovějších  nejstarších
copyright  ©  Karel Jíra 2014